lördag 30 januari 2016

In i skogen av Jean Hegland

"Vi kan få en enda tepåse att räcka i en vecka på det sättet och kanske är det räknadet av tepåsar och inte almanackan som får oss att inse hur tiden går."

Titel: In i skogen
Författare: Jean Hegland
Serie: -
Genre: Dystopi 
Antal sidor: 269
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Into the forest
Översättare: Karina Berg Johansson
Förlag: Magic Wonders
ISBN: 978-91-86763-08-4
Utgivningsår: 2015 (1996)
Format: Kartonnage




Första meningen: Det känns konstigt att skriva de här första orden.

Handling: Efter år av krig, miljöförstöring och resursslöseri står USA vid randen av en samhällskollaps.
   Systrarna Nell och Eva lever med sina föräldrar i utkanten av det lilla samhället Redwood i norra Kalifornien. Nell förbereder sig för antagningsproven till prestigefyllda Harvad University medan Eva pressar sig själv för att bli den perfekta prima ballerinan. Sakta men säkert förändras livet runt dem när eltillförseln blir alltmer opålitligt, matleveranserna avstannar och skolorna stänger ner.
   I väntan på att elen ska komma tillbaka och samhället börja fungera normalt igen jobbar systrarna hårt för att upprätthålla de färdigheter som behövs för att de ska kunna följa sina drömmar. Men hur länge kan man kämpa för att följa sina drömmar när världen förändras och vad händer med människan när drömmarna tar slut?

Mitt omdöme: I november förra året satt jag och skrev på en liten berättelse. Det var nanowrimo och 50.000 ord skulle skrivas på 30 dagar. Jag hade en väldigt kort förberedelsetid så jag valde något som jag brann för. Jag skrev ett framtidsscenario om två systrar som blev kvar i en övergiven stad. Vad som händer med dem när allt tas ifrån dem och hur de skapar ett nytt liv (plus en hel del annat som jag inte vill spoila). Och mitt i allt fick jag nys om den här boken och satte nästan andan i halsen. Det här är ju min bok! Så att få läsa den här boken var helt underbart. Helt i min smak och så fantastiskt skriven. Ingen är gladare än jag!

In i skogen var lika bra som jag trodde att den skulle vara, och trots mina höga förväntningar och redan insatta sinne kunde jag förvånas och hänföras.

Hegland är otroligt kunnig i det hon beskriver. Det är trovärdigt och realistiskt. Men jag får inte heller glömma att säga hur bra skrivet det är, som berättelse. Det är vackert, poetiskt och tänkvärt. Och personligt eftersom det är genom Nells egna ord som vi följer dem. Jag älskar verkligen bokens syfte och dess kärna.

Jag tycker så mycket om systrarna, Nell och Eva. De känns som riktiga systrar med sina ups and downs och jag vill bara vara med dem. Sedan är de drivna och vill inte släppa sitt gamla liv. Men hur länge orkar de kämpa? Och vad gör det med dem? Vad händer med människan när hon blir ensam, utsatt, rädd? När ens överlevnad bara hänger på en själv? När det bara finns en människa att ventilera sig med? När allt tas ifrån oss?

Visst förekommer det en del saker som kan få en att rynka på näsan. Men ärligt talat så förstår jag vad Hegland vill ha ut av det. Jag är inte helt skeptisk, just för att situationen är så långt i från vår egen att vi inte kan veta hur vi själv skulle reagera. Ta ifrån oss allt som vi behöver och tycker är viktigt, utsätt oss för det som vi inte kan föreställa oss, och vi ska se att vi också förändras.

Kort och gott en makalöst intressant, skrämmande och vacker bok.

Mitt betyg: 5 av 5

4 kommentarer:

  1. låter utmärkt. har just lånat hem boken!

    SvaraRadera
  2. Åh vad intressant och spännande den låter. jag blir verkligen sugen på denhär!
    Bra inlägg också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad glad jag blir :) Jag tyckte mycket om den här boken, sådär lågmält skrämmande och vacker, på samma gång faktiskt, fin balansgång :)

      Radera