torsdag 14 januari 2016

Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon

"Det var en gång..."

Titel: Och så levde de lyckliga
Författare: Lucy Dillon
Serie: - (vissa namn kan förekomma från tidigare men de är ändå fristående från varandra)
Genre: Feelgood
Antal sidor: 516
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The secret of happy ever after
Översättning: Ann Björkhem
Förlag: Forum
ISBN: 978-91-37-13858-9
Utgivningsår: 2013 (2011)
Format: Inbunden



Första meningen: Michelle Nightingale stod i sin nya butik och försökte tänka ut ett bra namn på den.

Handling: När Anna får ta över den lilla övergivna bokhandeln i Longhampton går hennes dröm i uppfyllelse. Dessutom får hon annat att tänka på än sin otacksamma roll som styvmamma åt tre aviga tonårsdöttrar samt som extramatte till familjens hyperaktiva dalmatiner. Maken Phil, flickornas far, är för det mesta uppslukad av sitt arbete.
   Snart är hennes butik fylld av böcker med hisnande berättelser om kärlek, äventyr, hemliga trädgårdar och borttappade hundar. Ändå är det något som fattas i Annas liv.
   Hennes perfektionistiska väninna Michelle, med sin blomstrande inredningsaffär, har stora planer för framtiden. Men när mörka hemligheter från den förflutna dyker upp och tillvaron ställs på sin spets tvingas de två kvinnorna att fatta livsavgörande beslut.

Mitt omdöme: Jag föll pladask för den här boken från första stund. Jag gillar när böcker känns välgjorda som den här, som har små citat eller tankar från olika personer inför varje kapitel. Det är så fint. Boken känns direkt välgjord på alla plan. Budskapet är också något som jag uppskattar. Det är alltid bra att påminna sig om att allting inte är så enkelt eller att saker och ting inte alltid blir som man tänk sig. Men att det kan bli bra ändå. Det är väldigt klyschigt, men vad vore en feelgood utan det? Det är ändå inget som sänker upplevelsen, för det var underhållande läsning från början till slut, ett väldigt jämt flöde.

Det är lättläst och jag tycker att Dillon beskriver saker och ting lite mer detaljerat i den här boken, något som jag gillar! För jag ser allting framför mig väldigt tydligt. Det är också lätt att fastna för karaktärerna. Det är dom som är det bästa med boken, och hundarna förstås (!). Jag vill bara fortsätta läsa för att kunna vara med dem. Om jag ska säga något kort om dem så tycker jag verkligen synd om Anna, hon är en ängel, att hon står ut! Och Michelle, i hennes företagsamhet och känslan av att vilja ha stenkoll på läget, det kan nog många känna igen sig i. Men det kan man säkert göra med Anna också, garanterat.

Början av boken tyckte jag var så himla bra att jag undrade vart jag skulle ta vägen, satt och log för att det var så perfekt gestaltat, och njöt av hur fint skrivit det var. Kunde det vara så här bra? Kanske var det också just därför, att ribban lades så pass högt att det blev kämpigt att infria det under bokens gång. Fram till mitten av boken var det en fullpoängare, men sedan kände jag inte riktigt samma dragning och jag tappade det en aning. För mig var det hur historien utvecklades som jag inte kände lika mycket för helt enkelt. Jag gillade det så otroligt mycket det här med bokhandeln, att när det togs över av familjedrama saknade jag det verkligen. Jag tyckte att det blev lite för mycket fokus på fina böcker i början, för att det sedan skulle nästan försvinna. Men det var absolut inget fel på det egentligen, mer än att jag saknade entusiasmen kring bokhandeln. Det var nog också det som gjorde att jag kände att boken var lite väl lång.

Men i det stora hela är det här en väldigt härlig bok! Perfekt för den som vill ha en lättsam men samtidigt givande bok att läsa, kanske som sällskap vid en längre resa.

Mitt betyg: 8 av 10

1 kommentar: