fredag 28 augusti 2015

Born to run - jakten på löpningens själ


Den bästa löparen lämnar inga spår

Christopher McDougall börjar boken med att ställa sig frågan varför han har ont i foten, han säger att de verkligt skumma löparna är de som inte blir skadade. Författaren inleder sen jakten på Tarahumarafolket, som egentligen kallar sig rarámuri - det springande folket. Den här indianstammen i Kopparkanjonen i Mexiko är född att springa. Till och med 696 kilometer pang bom, och 480 kilometer har även en annan tarahumaraindian sprungit i ett svep. Och det i skor som knappt kan kallas skor och i en terräng som kräver största precision. Hos tarahumara finns inget vad vi i övriga världen dagligen möts av - kriminalitet, krig och stölder. Korruption, fetma, narkotikaberoende, girighet, misshandel, högt blodtryck eller koldioxidutsläpp. Ingen diabetes, depressioner eller ens ålderdom för 50 åringarna springer ifrån tonåringarna och 80 åringar vandrar maratonsträckor i bergen. Antalet cancerfall har varit så få att de knappt gått att mäta. Och det finns inga lögner. Hur lever en tarahumara? Vad är deras recept?

I Leadville startas ett extremlopp på 16 mil i bergen. Två kortväxta tarahumaralöpare springer med i sandaler och utklassar de bästa långdistanslöparna i världen - och det utan att egentligen har tränat för loppet. Löpningen splittrar inte indianstammen för någon tävling, det förenar dem. Tarahumara har aldrig glömt hur det kändes att älska att springa.

Born to run få vi läsa om författarens jakt på tarahumarafolket och kapitlerna kryddas emellanåt med andra järnviljor till löpare och konkreta bevis för varför vi också är det springande folket - vi får läsa om evolutionsforskning och varför de moderna löparskorna satt igång mängder av löparskador.

Christopher McDougall skriver på ett väldigt målande och inspirerande sätt. Det går inte att sluta läsa. Jag slukade boken under Midsommarhelgen i ett svep - jag var helt fast och blev verkligen såld på boken!  Born to run handlar om äkthet, enkelhet, närvaro, glädje, frihet och mycket visdom. Den rekommenderas mycket starkt till alla löpare men också till de som aldrig tagit ett enda löpsteg. För Christopher McDougall lyfter fram varför mänskligheten hamnade fel och bevisar hur vi kan bli lyckliga och friska igen. Jag kan säga att den här boken har förändrat mig och min löpning, det är sant som många säger - det är som en bibel.

Sagt om boken

"Påläst, uppsluppen och besjälad reportagebok om varför människan är född att springa. McDougalls fascinerande löparberättelse ger glädjerus." Dagens Nyheter

"Genom att blanda historia, fysiologi och psykologi med framför allt filosofi är Born to run en bok som borde läsas långt utanför löparkretsar. McDougall vågar gå emot de invanda föreställningarna om sådant som träningsmetoder och löparskor, på ett sätt som jag instämmer helt med." Rune Larsson, Sveriges främste ultradistanslöpare genom tiderna

Mitt betyg: 5 av 5
Christopher McDougall | Born to run -
A hidden tribe, superathletes, and the greatest reace the world has never seen
Filter | 2009 | 255 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar