Titel: Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns
Författare: Susan Cain
Serie: -
Genre: Facklitteratur
Antal sidor: 339
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Quite. The power of introverts in a world that can´t stop talking
Översättare: Bitte Wallin
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-13480-5
Utgivningsår: 2013 (2012)
Format: Inbunden
Första meningen: Montgomery i delstaten Alabama den 1 december 1955, tidigt på kvällen.
Handling: Åtminstone en tredjedel av dem vi har omkring oss är introverta. Det handlar om dem som hellre lyssnar än pratar, hellre läser än festar, som uppfinner och skapar men inte gillar att marknadsföra sig själva, de som hellre jobbar på egen hand än brainstormar i grupp. Introverta beskrivs ofta som "tysta", men de har tillfört samhället mycket av det bästa vi har - från Vincent van Goghs solrosor till den första persondatorn.
Susan Cain har skrivit ett passionerat debattinlägg, byggt på ett imponerade kunskapsunderlag och fyllt med engagerande berättelser om sanna livsöden, som visar hur kraftigt vi underskattar de introverta - och hur mycket vi förlorar på att göra det.
Tyst är en unik bok med kraft nog att för alltid förändra omgivningens sätt att se på introverta och - inte minst viktigt - de introvertas sätt att se på sig själva.
Susan Cains bok är fullspäckad med fakta, vetenskapliga underlägg och livsöden. Allt i ära för de introverta. Hon lyfter verkligen dem, belyser dem och hjälper dem. Men sen är det också så att det inte finns en enda människa som är helt introvert eller extrovert, för då hade denne legat på mentalsjukhus - som Cain uttrycker det.
Kapitlet som jämförde Asiens mjuka kraft och Amerikas framfusighet fann jag extra intressant. Hur unga asiater nu anammar det extroverta, det är tragiskt tycker jag. De borde behålla sin naturliga styrka. Titta bara på följande citat från vardera världsdelar.
Vinden vrålar, men bergen förblir stilla.och
Det är hjulet som gnissla som blir smörjt.
Fler intressanta citat återfinns i boken. Jag har alltid beundrat Asiens visdom och innerlighet. Sett det som det sanna och något att sträva efter, jämfört med det förhastade och högljudda. Titta bara på de stora ledarna i historien såsom Buddha och Gandhi, liksom hur vi gått ut i skogen och vildmarken för att finna svar och oss själva, bort från bruset.
Cain funderar också kring hur de introverta har överlevt, om de nu har underprioriteras. Hon fann att vi båda behövs, vi kompletterar varandra och stärker våra samhällen. Och varför det är mest extroverta i Amerika, som kan ha att göra med att det var just extroverta som kastat sig ut och drivit saker framåt, de var de som migrerade.
Och alla spännande historier från människorna i boken. Hur deras liv blivit - på jobbet, i skolan, under uppväxten, med familjen, barnen och vännerna. Vi har olika stimulansnivå, olika behov och preferenser. Däremellan kan det bli konflikter och missförstånd.
Möjligen var boken lite för tjock, men å andra sidan är det just det jag uppskattar. Det är en bok som läses lite eftersom, för att låta saker och ting sjunka in. Det är en resa, och man vill inte att något ska gå förlorat.
Det blev en lite hattig beskrivning. Men det finns så otroligt mycket i den här boken. Jag rekommenderar den verkligen, främst till oss introverta. Jag fick en oerhörd styrka av den, mer kött på benen om vem jag är. Framförallt att det är okej. Men det är också en bok till den extroverta som med största sannolikhet har en introvert omkring sig, även om denna varit grym på att dölja det i.
Mitt betyg: 4 av 5
Mitt betyg: 4 av 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar