lördag 23 januari 2016

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón

"Jag såg mig själv stå här om kvällarna medan gatorna viskade sina historier och hemligheter till mig för att jag skulle fånga dem på papper och föra dem vidare till alla som ville lyssna."

Titel: Ängelns lek
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Serie: De bortglömda böckernas gravkammare #2
Genre: Spänning
Antal sidor: 589
Språk: Svenska
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: El juego del ángel
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Bonnier Pocket
ISBN: 978-91-7429-099-8
Utgivningsår: 2012 (2008)
Format: Pocket





Första meningen: En författare glömmer aldrig första gången han tog emot pengar eller några lovord för en historia han skrivit.

Handling: Den unge David Martín har bosatt sig i ett gammalt förfallet tornhus i stadsdelen Raval. Han skriver gotiska berättelser och är på väg att slå igenom som bestsellerförfattare. Men allt blir inte som han tänkt sig: hans liv förmörkas av olycklig kärlek och det avtal han tecknat med förläggaren Barrido och Escobillas visar sig vara ett slavkontrakt.
   En dag träder en man, som påstår sig vara förläggare, fram ur skuggorna och ger honom ett märkligt erbjudande som han inte kan motstå: David ska skriva en bok åt honom, en bok av ett slag som världen aldrig tidigare skådat. I utbyte ska han få en stor summa pengar - och kanske något annat. Är det djävulen eller en ängel som David ingått avtal med? Snart finner han sig fångad i en gåtfull och mardrömslik labyrint ut vilken det inte tycks finnas någon utväg.

Mitt omdöme: Jag älskar verkligen Zafóns sätt att skriva. Jag bara sjunker in i berättelsen och får en känsla av att jag ska få ta del av något alldeles speciellt, så jag måste lyssna noga och inte lämna den värld som han gestaltar. Han böcker känns väldigt välskrivna. Språket är enastående och jag finner det så inspirerande.

Böckerna har många likheter med varandra, även om det skildras i olika nyanser. Det gör det hela intressant och viktigt på något sätt när han poängterar böckernas syfte. Jag kan bli lite mörkrädd när jag tänker på vilken betydelse böcker har. Vad människor är beredd att göra för att skriva dem, skydda och förstöra dem. Det finns en del grymma och läskiga bitar i boken, men det blir inte för farligt ens för mig som inte precis brukar läsa hemskheter.

Men jag tycker inte att slutklämmen, eller hur den här boken knöts ihop, riktigt föll mig i smaken. Kanske jag inte förstår. Många delar älskade jag, det allra mest faktiskt. Men om jag ska jämföra med Zafóns förra bok Vindens skugga, når den här inte riktigt upp till samma magiska känsla. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, mer än att den inte når hela vägen fram. Även om Ängelns lek är otroligt bra! Det är den.

Det är intressant och fängslande och mystiskt hela tiden. Det som höjer Zafóns böcker är hans vackra språk och hur han framställer böcker, med en själ.

Mitt betyg: 5 av 5

HÄR finns en smakbit.

Serien:
1. Vindens skugga
2. Ängelns lek
3. Himlens fånge.

Den här boken är med i bloggaktiviteten En världsomsegling på 366 dagar och har fått representera landet Spanien, fler böcker från andra länder hittar du under sidan "Läst 2016".

2 kommentarer:

  1. Läste Vindens skugga för ett tag sen så ska bli intressant att läsa nästa del, den låter grym!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda två är verkligen jättebra :)

      Radera