måndag 21 september 2015

Konsumerar mera - dyrköpt lycka

Titel: Konsumera mera  - dyrköpt lycka
Författare: Formas Fokuserar
Serie: Ja, men fristående fackböcker
Förlag: Formas
Utgivningsår: 2008

Handling: "Konsumtionen har ökat kraftigt de senaste hundra åren. Men lyckligare har vi inte blivit. Varför fortsätter vi ändå att konsumera allt mera? Hur ska vi tillräckligt snabbt lära oss att leva med den enda planet vi har? Borde politikerna se till att avskaffa alla stöd till ohållbar konsumtion? Hur stor makt har vi som konsumenter? Kan man vara både rik och miljövänlig? Eller behövs det kanske nya samhällssystem för att rädda världen?"






~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
Mitt omdöme: I denna bok från Formas Fokuserar redogör forskare för sin syn på dessa frågor som rör konsumtion och dess jakt på lycka, liksom dess problematik och lösning. Den är uppdelad i små kapitel där varje forskare diskuterar sitt område på ett lättillgängligt sätt, men som också öppnar upp för många funderingar.

Det går utmärkt att läsa den från pärm till pärm, om du känner att du inte får nog. Men annars är det också lämpligt att läsa de kapitel som man berörs av.

Här kommer tre frågeställningar från boken, som små smakbitar:

Alf Hornborg menar att när vi konsumerar, så konsumerar vi andras arbete och landskap. Vår ekonomiska och ekologiska räckvidd är betydligt större och mer omfattande än vår etiska - vår förmåga till empati och socialt ansvar. Christer Sanne tycker att vi ska arbeta mindre för att rädda jorden. Om vi skulle ta naturens ramar på allvar så skulle en sparsam livsstil kunna få ett högt socialt värde. Annika Carlsson-Kanyama ställer sig frågan om man kan vara både rik och miljövänlig. Hon kommer fram till att det blir svårt om man med rikedom menar att vi har pengar att spendera. Frågan är då hur mycket pengar vi behöver?

Intressant, eller vad tycker du? Det är ju aktuella frågor, och boken tar sig an dem mycket begripligt, och visst kan jag ana lite hoppfullhet. Jag fann det som mycket givande läsning.

Mitt betyg: 4 av 5

2 kommentarer:

  1. Det är väldigt intressant det där, bra boktips! Konsumtionshetsen är stor, men blir man lyckligare av alla dessa grejer? Inte alltid va..

    /Frida

    http://matsdotter.shapemeup.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, viktigt att belysa! Men jag tycker mig se att det håller på att ske en förändring på den fronten. Jag blir toklycklig av secondhand böcker, det räcker långt :)

      Radera